STICHTING TOUR D'ASPERGES - CHARITY TO CHILDREN

Hoe het begon....

 

De eerste Tour d’Asperges werd door een klein gezelschap hobbycyclisten verreden in 1988 op initiatief van Louis van de Waarsenburg en wijlen Leo van Eeghem. De Eindhovense restaurateur kreeg als hartpatiënt het advies om te gaan fietsen. De wekelijkse training werd gedaan met Hans Bonnier, Gilles Borrie, Theo Hurks en Cor van der Klugt.

Maar ook met Louis werden de nodige kilometers weggereden. Van daaruit ontstond het idee om een fietstocht uit te zetten in de Brabantse Kempen voor een aantal genodigden, waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd. Een tussenstop bij de aspergeboer bracht de mannen op de naam "Tour d’Asperges". De genodigden waren captains of industry, medici en politici. Vanuit Louis’ achtergrond in de wielerwereld sloten ook professionals Gerrie Knetemann en Jan Janssen aan. 

Het initiatief sloeg aan en het werd al snel een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de lijst van genodigden rap toenam. De verschillende routes langs de Brabantse aspergevelden boden gelegenheid voor een pauze bij een aangenaam restaurant, ter versterking van de inwendige mens. 

Het charitatieve begon vorm te krijgen nadat de deelnemers aanboden om toch iets te betalen voor deze goed verzorgde dag, dat in zijn geheel door Leo en Louis bekostigd werd. Toen tijdens de rit in 1990 het oog viel op een struisvogel die zijn kop in het zand stak, ontstond het idee om iets van dit geluk te delen met mens en dier. Het door de deelnemers betaalde bedrag ging rechtstreeks naar Dierenpark De Vleut in Best en de struisvogel, getekend door Dick Bruynestein, stond symbool voor deze barmhartigheid op de fiets.

 

Lees verder